
Trauma
Soms als wij wat heftigs meemaken in ons leven, kan ons brein dit niet goed verwerken en ontstaat er een trauma. Dit kan verschillende klachten veroorzaken, zoals het herbeleven van de traumatische gebeurtenis, nachtmerries, heel emotioneel reageren als er iets gebeurd wat aan het trauma doet denken, of juist alles wat aan het trauma doet denken vermijden om niet opnieuw met nare gevoelens geconfronteerd te worden. Ook kan men veel angstiger en/of somberder worden dan men voor het trauma was. Met behulp van EMDR en andere technieken zijn deze klachten vaak goed te verhelpen.
Sommige trauma’s springen er minder uit. Trauma kan ontstaan als er eenmalig iets heftigs gebeurd, zoals hierboven beschreven, maar kan ook ontstaan als iets minder opvallends zich over langere periode vaker herhaalt, en elke keer dezelfde pijn veroorzaakt. Vaak gebeurt dit in de jeugd en we spreken dan over ontwikkelingstrauma. Men kan dan mechanismen ontwikkelen om met deze pijn om te gaan die op latere leeftijd niet meer zo functioneel is, en er vaak zelfs voor zorgt dat je vastloopt op verschillende gebieden in het leven. Een aantal veelvoorkomende klachten zijn:
-
moeite met grenzen aangeven
-
veeleisendheid/perfectionisme
-
een 'people pleaser’ zijn
-
heftige emoties
-
weinig emoties
-
altijd bang zijn dat de ander je verlaat
-
moeite hebben met het aangaan van intieme relaties
-
laag zelfbeeld
-
veel wantrouwen naar andere mensen
-
niet goed weten wie je bent of wat je leuk vindt
Met behulp van onder andere schematherapie krijg jij meer inzicht in het ontstaan van deze (denk) patronen en werken we er naartoe om op een nieuwe manier met deze onderwerpen om te gaan. Zowel op denk- als gevoelsvlak. Ook EMDR kan bij deze vorm van trauma tot goede resultaten leiden.
​
​Het is mogelijk om een vrijblijvend kennismakingsgesprek te plannen om te kijken wat ik voor jou kan betekenen.